Een litteken is een beschadiging van de huid. Het kan zich accidenteel vormen zoals bij een schaaf- of brandwonde, maar kan ook ontstaan na een chirurgische ingreep. Littekenvorming maakt deel uit van het normale genezingsproces. De manier waarop een litteken geneest is echter afhankelijk van verschillende factoren. Een litteken in het gezicht geneest over het algemeen mooier dan een litteken op de romp of de rug. Een litteken dat een gewricht overschrijdt, zal door voortdurende beweging minder mooi helen. Soms kan een hypertrofisch litteken ontstaan, wat ook ‘wild vlees’ of een keloïd wordt genoemd.
Voor we tot een behandeling overgaan is het belangrijk te weten dat littekenvorming meer dan een jaar duurt. Dat proces kunnen we wel bijsturen om tot een beter eindresultaat te komen. Welke ingreep het meest aangewezen is, bespreek je tijdens het consult met je arts.
Je lichaam begrijpen is een belangrijke eerste stap. Aan elke operatie gaat een uitgebreide consultatie vooraf. Samen met je arts bespreek je de verschillende behandelmogelijkheden. Zo krijg je een goed beeld van de ingreep en de eventuele risico’s en gevolgen.
Als erkende artsenassociatie zijn we verbonden aan het academisch ziekenhuis Sint-Augustinus in Wilrijk. Onderga je een zwaardere ingreep die een overnachting vereist? Dan gaat ze daar door. Zo kan je na je operatie rustig op adem komen met de nodige zorgen.
Ook na je operatie kan je rekenen op de nodige ondersteuning en zorg. Je arts en het verplegend personeel zijn dag en nacht beschikbaar en begeleiden je tot je volledig hersteld bent. Daarnaast krijg je tips over gepaste voeding, kledij en beweging, zodat je goed en gezond kunt revalideren.
Na enkele weken vindt een eerste controle plaats bij je arts. Je wonden worden nagekeken en eventuele hechtingen verwijderd. Is er verdere opvolging nodig? Dan lassen we een bijkomende afspraak in, zodat we je herstel goed in het oog kunnen houden.